Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Belichting

Voorbeeld - Waterval

Klein Beetje Beter

Dansgroep

Beweeg de cursor over de foto om een foto van dezelfde waterval te zien met een weinig langere sluitertijd

De foto aan de rechterkant is genomen met 1/1000 seconde. Gezien de licht­omstandig­heden een goede keuze. Bij 200iso werd een diafragma van f/5 gekozen waardoor de optiek van de lens goed werd beneut.

Wanneer de cursor over de foto wordt bewogen zien we een opname met een sluitertijd van 1/25 seconde. Om dit te realiseren werd de lens geheel dichtgedraait naar een diafragma van f/32 (bij 200 iso). Een langere belichtingstijd kunnen we zonder verdere hulpmiddelen niet realiseren.

Wij zien reeds enige verbetering. De spattende waterloop wordt zelfs al bij 1/25 seconde al een weinig verzacht en wordt "witter" waardoor de waterloop beter opvalt.

Grijsfilter

Bij bovenstaande opname is geen gebruik gemaakt van een grijs filter. Indien we dit wel hadden gedaan was een veel mooiere foto ontstaan omdat we dan hadden kunnen kiezen voor een langere sluitertijd. Onder de gegeven omstandigheden was het niet mogelijk om de opname te maken met een langere sluitertijd. Het diafragma was minimaal en de iso200 instelling is de laagste die mogelijk is met het toestel.

Bijna Ideale Opname

Dansgroep

Beweeg de cursor over de foto om een dezelfde waterval te zien met een kortere sluitertijd.

Aan de rechterzijde zie je een opname van een waterval met een langere belichting. Hiervoor moest het diafragma worden teruggedraait naar f/29. Ik had geen grijsfilter bij me en daarom viel mijn oog op deze zijtak van de waterval die in de schaduw lag. Hierdoor was het mogelijk een sluitertijd te kiezen van 0,4 seconde zonder gebruik te maken van een grijsfilter!

Indien je de cursor over de foto beweegt zie je een opname van dezelfde waterval met een sluitertijd van 1/125 seconde. Het verschil is duidelijk te zien.

Door het kiezen van een langere sluitertijd wordt de beweging van de waterval vastgelegd.

Oordeel

Als je op deze link klikt wordt een vergroting van de waterval vertoond.

Aangezien de foto in een schaduwrijk gebied was genomen heb ik de helderheid nog iets verhoogd. Voor de rest is het de foto van hierboven. Heb je een mening over de foto laat mij dit dan weten. Ik zal ook gauw eens een paar foto's maken met een grijsfilter.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!