Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Belichting

Low- and High-Key Opnames

Karakter

Met de termen "Low-Key" en "High-Key" wordt een opname bedoelt die overheersend donker of licht is; ofwel veel schaduw ofwel veel hoge lichten heeft.

Low Key

Voorbeelden van Low-Key opnames

Selecteer een Low-Key opname door de cursor over de knop te bewegen:

Anja Kwal St.Hubert

Een "Low Key" opname is overheersend donker van samenstelling. Dit betekend niet dat er geen witte gedeelte in de foto mogen zitten. Deze zullen juist aanwezig moeten zijn om de donkere partijen te accentueren. Anders zou het een grijze saaie opname worden.

Ik heb een 3 tal voorbeelden opgenomen. Het is de aard van een "Low-Key" opname dat diepe schaduwen het beeld versterken. De opname "Anja" en "Hubert" zijn goede voorbeelden van een "Low-Key" opname. Beide zijn gemaakt in een omgeving waar gebruik is gemaakt van een natuurlijke verlichting.

De opname van de "kwal" is geen echte "Low-Key" opname in de zin dat er geen sprake is van (sterke) schaduw partijen.

Met natuurlijke verlichting is het best wel lastig om een mooie "Low-Key" opname te maken. Er bijna altijd sprake van strooilicht en een overheersend donkere opname zal dan ook moeilijk worden.

In de studio kunnen de omstandigheden perfect worden ingesteld en kunnen prachtige "Low-Key" opnames worden gemaakt. Een opname maken die 4 of 5 stops onderbelicht is noem ik geen "Low-Key" opname maar een donkere opname. In een "Low-Key" opname moeten ook heldere gedeelten in zitten. Als we het histogram bekijken dan is deze "to the left" maar ook aan de rechtkant moet er informatie inzitten!

High Key

High-Key

Een "High Key" opname is overheersend samengesteld uit lichte tinten. Dit betekend niet dat er geen zwarte gedeelte in de foto mogen zitten. Deze zullen juist aanwezig moeten zijn om de lichtere gedeelten te accentueren. Zij mogen echter niet gaan overheersen.

Een "High Key" opname is geen overbelichte zwart-wit foto!

Nu ik achteraf naar beide opnames kijk denk ik dat ze best nog wel wat witter mogen zijn. De bovenste opname is een monument in de hal van een museum. Ik zou nog eens terug moeten gaan om te zien hoe wit het origineel eigenlijk was.

High-Key

Onder studio omstandigheden is het eenvoudiger om "High-Key" opnames te maken. Dan kan met extra verlichting elke dondere partij worden "weggewerkt". Ook kan een "High-Key" opname nog nabewerkt worden door de opname te verzachten.

Gevoelsmatig stel ik dat een object voor een "Low-Key" opname zowel donker als licht van kleur kan zijn.

Een object voor een "High-Key" opname lijkt mij per definitie zeer licht van kleur.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!