Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Belichting

Kleurtemperatuur

Wit Licht

Een heel belangrijk karakter van licht is dat het een kleur kan hebben. Het licht wat breed over het gehele spectrum evenredig aanwezig is noemen we wit licht.

Kleurtemperatuur

Het kan zijn dat een licht met een bepaalde golflengte overheerst.

Wanneer de kleur blauw overheerst noemen we dit koel licht. Wanneer de kleur rood overheerst nemen we dit warm licht. Halogeen en fotolampen zitten aan de warme kant. TL en flitslicht zitten aan de koele kant. Er kan tijdens de opname een filter gebruikt worden; indien te veel warm licht dan wordt een blauw filter gebruikt, indien te veel koel licht dan wordt een oranje filter gebruikt.

Kelvin

LichtbronTemperatuur
Schaduw8000K
Bedekte Lucht7000K
Licht Bedekte Lucht   6000K
Flitslicht5800K
TL5600K
Daglicht5500K
Maanlicht4100K
Vroege Ochtend3500K
Late Middag3500K
Foto(gloei)lampen3400K
Halogeen3200K
Gloeilampen2800K
Zonsondergang2000K
Kaarsvlam1300 tot 1850K
Lucifer1700K
Openhaard1200 tot 1500K

De temperatuur van licht wordt aangegeven in Kelvin.

Achteraf is het mogelijk om de temperatuur van een opname aan te passen. De opname kan warmer of kouder worden gemaakt. Het is vervelend indien de opname gemaakt is met 2 of meer lichtbronnen die een verschillende temperatuur hebben. De correctie kan in zo een geval zeer lastig worden.

In de tabel aan de hiernaast is een indicatie gegeven van de Kleurtemperatuur.

Het is opmerkelijk dat koel licht een hogere temperatuur heeft dan warm licht.

Film Keuze

"Vroeger" kon men de kleurtemperatuur beinvloeden door een filter voor de lens te plaatsen maar ook door de keuze van het type film. Niet alle films waren gelijk. In het digitale tijdperk stel je de kleurtemperatuur in op het toestel. Meestal heeft het toestel ook een automatische stand en dat werkt meestal naar behoren.

Weet wat je Corrigeert

Een koele belichting vinden we vaak niet zo prettig, een beetje warmte in de foto vinden we prettig. De gezichten komen dan beter gekleurd over. Vaak is het zo dat een digitale camera een "portret" stand kent. In deze stand wordt vaak de kleurtemperatuur (kleurbalans) zo aangepast dat de opname "warmer" wordt.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!