Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Belichting

Grijs of Zwart-Wit

18% Grijskaart

Een 18% grijskaart reflecteert 18% van alle kleuren licht die erop vallen. Deze grijskaart wordt als het gemiddelde gezien. Indien we een puur wit oppervlakte nemen dan zal deze opname eruit komen te zien als een 18% grijskaart. Hetzelfde zal gebeuren met een "zuiver" zwart oppervlakte. Deze wordt ook grijs.

Dit is de reden waarom witte sneeuw, grijs wordt en waarom nachtopnames blauw worden. De camera zal proberen de opname te belichten alsof het gemiddeld grijs is. Dit geeft ook aan hoe moeilijk het is om de belichting juist in te stellen. De camera weet niet welke scene wordt gefotografeerd.

De meest ideale foto zou je krijgen door alle objecten even 18% grijs te maken, de instelling te bepalen, alle objecten weer hun eigen intensiteit te geven zonder de camera instelling te wijzigen, en vervolgens de opname te maken.

Scene Selection

Zwarte boom in witte sneeuw

Klik op de foto voor een vergroting!

Dit is het trucje van de digitale camera. Vaak kun je kiezen voor opnames in de sneeuw, er wordt dan ten opzichte van de 18% grijskaart overbelicht zodat wit ook wit wordt. Als je kiest voor nachtopname dan wordt ten opzichte van de 18% grijskaart onderbelicht zodat zwart ook echt zwart wordt. Simpel toch.

Belangrijk Om Goed Te Snappen

Het is belangrijk om bovenstaande goed te begrijpen, het is de reden waarom een wit overhemd grijs wordt op de foto of dat een zwarte auto grijs wordt.

Soms voegt de kleur ook niets meer toe. Uiteindelijk heb ik uit de foto hier rechtsboven alle kleur weggehaald, het is een zwart wit foto geworden. Op het moment van de foto was de dooi ingetreden en was de boom bijna zwart door het vele vocht. Het was ook bewolkt en de foto had zeer weinig kleur. Het weinige blauw in de lucht zou de aandacht alleen maar afleiden.

De 18% drempel geldt ook voor gekleurde voorwerpen. Waarom komt een lichtroze blouse op de foto als rood en waarom komt een donkerpaarse japon als verschrikkelijk lelijk bijna lichtgevend violet op de foto.

Dit heeft allemaal te maken met de 18% grijskaart (en niets met de kleurbalans!). Juist belichten is belangrijk, ook voor de kleuren!

Tip

Indien mogelijk plaats je een 18% grijskaart voor het object dat je wil fotograferen en bepaal de keuze voor diafragma, sluitertijd en ISO waarde. Daarna verwijder je de kaart en je neemt de foto. Helaas niet altijd mogelijk, dus de fotograaf moet weten wat hij doet!
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!