Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Belichting

Gevoel Voor Licht

Gevoel Krijgen Voor De Hoeveelheid Licht

Het is belangrijk om een gevoel te krijgen voor de hoeveelheid licht. Alleen dan kan de fotograaf in staat zijn een juiste compositie te maken zonder al te veel proberen. Bedenk dat er in de studio veel meer met licht gespeeld kan worden dan in de natuur.

Hebben we een lichtgevoelige lens van f/1.4 en we kunnen het diafragma verkleinen naar f/22 dan zijn dat 8 volledige stops (1.4 - 2.0 - 2.8 - 4.0 - 5.6 - 8.0 - 11 - 16 - 22). Bij iedere stop wordt de hoeveelheid licht gehalveerd, dus het verschil tussen f1.4 en f/22 is een factor 256!

Wanneer we bij f/1.4 met 1/250 seconde moeten belichten voor een correcte opname dan moeten we met diafragma f/22 instelling een volle seconde belichten.

f/4.0 is f/4.0

Indien het diafragma op de lens op f4.0 wordt ingesteld is de hoeveelheid licht hetzelfde voor een 50mm lens als voor een 200mm lens. De doorsnede van de diafragmaopening van de 50mm lens is 12,5 mm en van de 200mm lens is dit 50mm. Voor de camarabody is het belichtingstechnisch dus niet van belang wat voor lens er gemonteerd is, slechts het diafragma is van belang.

Omgekeerd Evenredig

Als de afstand tot de lichtbron met een factor 2 toeneemt dan neemt de intensiteit van het licht met een factor 4 af.

Indien bij 1 meter afstand het diafragma f/16 is dan is bij 2 meter het diafragma f/8 en bij 4 meter f/4.

Vergelijk dit ook met het richtgetal van een flitser. Indien deze 16 is dan zou het diafragma f/8 worden bij 2 meter afstand tot het object. Wordt de afstand 4 meter dan wordt het diafragma f/4.

Zonlicht

Voor zonlicht (hetzij direct of als reflectie via de atmosfeer) geldt dit natuurlijk niet. Dan zijn we zover van de bron verwijdert dat een paar meter meer of minder niet uitmaakt.

Voor invallend licht door een venster (zijnde niet direct zonlicht) kunnen we het venster als lichtbron zien. Indien het object zich dan 2x verder van het venster verplaatst dan moet het diafragmagetal worden verdubbeld. Dat zijn dan altijd 2 stops en komt overeen met een vermindering van de lichtintensiteit met een factor 4.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!