Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Belichting

Beste Moment

Veranderingen

Wat is het beste moment van de dag om een landschap foto te maken? Dit is misschien wel de meest belangrijke vraag die je moet stellen wanneer je buiten aan het fotograferen bent. Het licht bepaald de sfeer van de foto en de richting waarin een object wordt belicht. Maar ook het seizoen is zeer bepalend. Het landschap zal een ander uiterlijk hebben in het voorjaar met veel jonge frisse kleuren dan in het najaar wanneer de bomen in herfst kleuren is gehuld.

Maak eens een vergelijk

Geen zorgen, dat kan heel eenvoudig. Gebruik Google Earth en ga naar een bekende locatie. Daar zal een overvloed aan foto's worden getoond die door verschillende personen onder verschillende omstandigheden zijn genomen. Deze kun je goed vergelijken en probeer de foto's te analyseren. Wat vind je mooi en wat is lelijk en probeer dan jezelf uit te leggen waarom.

Zonsondergang en Zonsopkomst

In het algemeen kun je zeggen dat vlak na de zonsopkomst en de periode voor zonsondergang het mooist zijn. Dan zijn de schaduwen lang en heeft de zon nog een warme kleur. Ultimo zijn de momenten van zonsopkomst en zonsondergang altijd zeer bijzondere momenten.

Midden op de dag is een slecht moment. Door de hoge stand van de zon zijn er geen schaduwen en is er een groot contrast waardoor alle kleur uit de foto verdwijnt. Een belichting, die alle gedeelten juist belicht kan weergeven, wordt heel moeilijk. Wanneer je foto's moet nemen onder deze condities moet je wel met RAW formaat foto's werken waardoor je meer mogelijkheden hebt om een deze extreme contrasten te verwerken in een geschikte foto.

Stof

In sommige gebieden is er altijd stof in de lucht. Een scherpe foto van een vergezicht kun je dan wel vergeten. Soms kunnen er dan maar een paar momenten per jaar zijn dat een scherpe en contrastrijke foto mogelijk is. Vlak na een regenbui is dan een uitstekend moment, er zit dan geen stof meer in de lucht. Bedenk altijd dat een foto een moment opname is. Zie je iets moois, wacht dan niet, daarna kun je misschien wel nooit meer de gelegenheid krijgen die foto te nemen.

Stop in lucht kan ook een versterkend effect hebben op de hoeveelheid "avondrood". Met veel stof in de lucht kun je juist een spectuculaire zondsondergang fotograferen.

Wolken

Een geheel blauwe lucht kan mooi zijn maar een indrukwekkende wolkenpartij kan het beeld versterken. Een paar dikke wolken kunnen nadrukken vergroten. Een dramatische langgerekte dunne wolk kan weer een geheel andere nadruk leggen op de foto. Ook het gebruik van een polarisatie filter kan een gewenste invloed hebben op de wolken partij.

Maan

Wie wil er nu een foto van de maan zul je zeggen. Dit is niet het aspect waar het om gaat. Maar er zijn momenten op de dag -die zijn natuurlijk aan het begin of de eind van de dag- dat je een foto kunt maken waar ook de maan op staat. Eenvoudig een zaak van timing. Vaak staat het moment van de maan opkomst wel in de krant en anders is deze wel te vinden op het internet.

Tegenwoordig zijn de sensoren steeds gevoeliger. Het komt nu binnen het bereik van ieders budget om foto's te nemen bij maanlicht. Het maanlicht kan er voor zorgen dat een wolken partij zichtbaar wordt op de foto.

Pas op, want de camera kan wel eens heel raar gaan doen met de kleuren. Ons oog kan in het donker weinig kleur zien. Alles is grijs geworden. Een fototoestel kan ook in het donker kleur zien.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!