Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Belichting

Contrast Vastleggen

Contrast in Getallen

Contrast is het verschil in intensiteit. Bij een intensiteit verschil tussen lichte en donkere passages van het object van 1 stop (factor 2) is er sprake van een lage contrast verhouding. Wanneer het intensiteit verschil van het object oploopt tot meer dan 5 stops (factor 32) is er sprake van een hoge contrast verhouding.

Wanneer het object wordt verlicht door een diffuus licht dan zal de contrast verhouding van de opname slechts weinig worden verhoogd. Er zijn geen tot weinig schaduwen.

Wordt het object verlicht door gericht (hard) zonlicht, waardoor er scherpe schaduwen ontstaan dan zal de contrast verhouding makkelijk 2 stops (factor 4) kunnen worden verhoogd.

Bij een contrastrijk object en een harde verlichting kan het totale contrast in de opname oplopen tot 7 stops (5 stops + 2 stops). 7 stops komt overeen met een factor 128.

Losse Lichtmeter

Met een losse lichtmeter kun je de hoeveelheid licht meter wat van het object komt (de reflectie van het object). Hierdoor krijg je een gevoel voor het contrast. In de studio kun je deze tijd nemen, op locatie is dit niet altijd mogelijk.

Je kunt de verlichting aanpassen zodat contrastverschillen van minimaal 3 stops in je compositie worden voorkomen. Door de lichtmeter in de richting van de verschillende lichtbronnen te houden kun je ook nog eens het intensiteit verschil meten tussen de lichtbronnen.

Belangrijke Tip

Denk na voordat de opname wordt gemaakt. Let op de contrasten. In de studio heb je alles in de hand maar buiten de studio wordt het lastiger.

Is het bewolkt en donker dan kan een flits nog wel eens helpen om meer contrast in de opname te krijgen. Zoek ook de contrasten op. Maak op een grauwe dag geen foto's met een donkere achtergrond. Bekijk de omgeving en zoek het contrast op. Fotograferen is een kunst en kunde.

Omgekeerd kan ook voorkomen. Midden op de dag met een stralende zon is het moeilijk om een foto te maken die leuk is. Iedereen heeft de zonnebril op en wie geen zonnebril op heeft die knijpt zijn ogen dicht.

Maak gebruik van vlakken die er zijn. Zet het groepje personen met de rug in de zon recht (indien mogelijk enigszins schuin) tegenover een lichtgekleurde wand van een gebouw. De weerkaatsing van het gebouw zal voor een diffuus licht zorgen en sterke schaduwen wegnemen.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!