Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Belichting

Kleurintensiteit

Wit Licht

Het licht wat breed over het gehele spectrum evenredig aanwezig is noemen we wit licht, of is het beter te spreken van kleurloos licht. Pas op het moment dat we het gaan vastleggen bepalen we of het donkergrijs, grijs, of misschien wel zuiver wit moet zijn.

Vastleggen

Op het moment dat licht vastgelegd wordt, gaan we aan de hand van de intensiteit de kleur vaststellen. Als referentie gebruiken we ons menselijk oog. We willen kleuren graag zo natuurgetrouw vastleggen waarmee we bedoelen zoals ons oog het ziet. Eigenlijk willen we de kleuren dus op een menselijke wijze vastleggen. Dat is het kunstje van fotograferen.

Stel dat ons menselijkoog alleen gevoelig was geweest voor het infrarood licht, dan had alles er geheel anders uitgezien en was kleur een heel ander begrip geweest.

Opvallend Licht

Het opvallende licht bepaald hoe intens (hoe licht) een kleur wordt weergegeven. Indien een voorwerp zuiver rood is dan zal het altijd als rood worden vertoond onafhankelijk van de hoeveelheid (wit) licht wat er op valt!

Echter, een zuiver rood oppervlakte bestaat niet en wordt dus ook licht van andere golflengtes door het voorwerp weerkaatst. Als de licht intensiteit maar hoog genoeg is, dan wordt uiteindelijk alles wit!

Kleur(licht)intensiteit

Terra Cotta Schalen met Opvallend Zonlicht - Cambodunum Kempten [Jacques Bakker]

Klik op de foto voor een vergroting!

Het is wel duidelijk dat de kleur bepaald wordt door onze waarneming. Op de foto aan de rechterkant, klik op de foto voor een vergroting, is duidelijk te zien hoe de kleur van de terra cotta voorwerpen verandert door het verschil van het opvallende licht.

We zien diep donkerrood-bruine kleuren, maar ook hel-oranje wat tegen de "kleur" wit aanzit.

In de (digitale) fotografie wordt met het verhogen van de kleurverzadiging meestal bedoelt dat er meer kleur in de opname wordt gebracht. Het verhogen van de kleurverzadiging is hetzelfde als het verhogen van het contrast tussen de kleuren.

Indien in een fotobewerkings programma de kleurverzadiging wordt verhoogd dan voeg je eigenlijk geen intensiteit toe, maar worden de verschillen versterkt tussen de verschillende kleuren. De kleurverandering als gevolg van het opvallende licht is totaal wat anders dan de kleurverzadiging.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!