Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Belichting

Karakter van Licht

Hard en Zacht

Naast een kleur heeft het licht ook een karakter. Het licht van een dun bewolkte lucht of een stralende blauwe lucht zijn verschillend. Een dun bewolkte lucht geeft een verstrooid (diffuus) licht en geeft zachte schaduwen. Directe verlichting van een object door de zon geeft harde schaduwen. Een harde schaduw heeft scherpe randen.

In de fotografie spreken we dus van hard en zacht licht. Het licht van een onbewolkte lucht is enigszins blauw en diffuus.

Aangezien de intensiteit van de natuurlijke lichtbronnen zeer hoog is kan het beste met reflectoren worden gewerkt. Het is ook niet altijd mogelijk om op locatie een spanningsvoorziening te hebben voor ondersteunende verlichting. Met een diffuser kan het licht zachter worden gemaakt.

Studio Omstandigheden

Naast het kleuren van de lichtbron kan in de studio de zon worden nagebootst met een spotlight. Het diffuse licht van de dunne bewolking (of blauwe lucht) worden nagebootst met een floodlight.

Je kunt stellen dat kleine lichtbronnen harde schaduwen geven en grote lichtbronnen zachte schaduwen geven.

Contrast

Bij de fotografie met natuurlijk licht is er altijd een situatie waarbij meerdere lichtbronnen een rol spelen. Er is het directe licht van de zon in combinatie met het diffuus licht van de reflectie van de aardatmosfeer.

In de studio kan met verschillende lichtbronnen en hun bijdrage aan de verlichting worden gespeeld. Hierdoor kunnen hoge contrasten worden gerealiseerd.

Pas op dat er niet meerdere schaduwen ontstaan. Dat is onnatuurlijk, we hebben tenslotte ook maar 1 zon.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!