Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Fotobewerking

Voorbeeld- Poort

Geduld

Een fotobewerking kan een eenvoudige aanpassing zijn of bestaan uit meerdere stappen. Een eenvoudige aanpassing kan een gammacorrectie zijn of het bijsnijden van de foto. Voor een meer complexe fotobewerking moet je vooral veel geduld hebben. Vaak is het een serie van correcties die uiteindelijk niet meer zichtbaar zijn in het eindresultaat.

Bewerkingen

Origineel

Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting

De foto is niet bijzonder maar er zaten wel een aantal aspecten in die in aanmerking kwamen voor een fotobewerking. Het origineel wordt vertoond wanneer de muis over de verkleining aan de rechterzijde wordt bewogen. Oorspronkelijk had ik foto aangemerkt als een voorbeeld van een natuurlijke kadar.

Stang Weg

Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting

Er loopt een hinderlijke stang door het midden van de foto. De invloed van deze stang is niet gering. Daarom heb ik deze weggepoetst. Beweeg de cursor over de verkleining aan de rechterkant.

Beweeg de muis over een van verkleiningen voor een vergroting

Beweeg de muis over een van de verkleiningen om hierboven een vergroting van de bewerking te zien.

Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting

Hierboven nogmaals alle bewerkingen op een rijtje. Beweeg de cursor van links naar rechts over de iconen om de verschillende bewerkingen te zien.

Vertekening

Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting

Het beeld is vertekend omdat het standpunt laag was en er onvoldoende afstand kon worden genomen tot het object. Deze vertekening is nu gecorrigeerd.

Kleurranden

Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting

Aan de bovenkant van de poort is een hinderlijke kleurrand. Dit komt door de scherpe overgang van licht naar donker. Deze is door het fotobewerkings­programma verwijdert.

Wandelaar

Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting

De wandelaar in de opvallende blauwe jas past niet goed in het plaatje, daarom is deze verdwenen.

Kleurtemperatuur en Lucht

Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting

De foto is een enigszins aan de blauwe kant. Door de foto iets warmer te maken (iets meer rood en minder blauw) komt de foto natuurlijker over. Doordat er minder blauw inkomt werd de lucht bijna wit. Daarom is de lucht door het leggen van een selectie over de lucht met een blauwe kleur gemengd.

Verscherping

Beweeg de muis over de deze icoon voor een vergroting

Als een foto verkleind wordt dan gaan kleine details al gauw verloren. Door de foto een weinig te verscherpen zullen de details beter gaan opvallen. De verscherping is goed waar te nemen in venster met vierkante raampjes in de toren aan de rechterkant van de foto.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!