Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Fotobewerking

IJssel Groothoek

Gewoon Doen

Foto's bewerken is aan de ene kant eenvoudig maar er komt nogal wat bij kijken. Voor je het weet krijg je een keuze uit Lichter of Donkerder, Tegenhouden, Doordrukken, Verzachten, Verspreiden, Verscherpen, Verzadiging omhoog of omlaag, etc.

Bij lichter of Donkerder kunnen we nog wel iets bij voorstellen maar bij "Tegenhouden" wordt het toch wel even anders. De uitdrukking Tegenhouden komt uit de analoge fotografie. Vroeger hadden we negatieven en werd een foto "afgedrukt" door licht door het negatief heen op een stuk fotopapier te laten vallen. Hoe langer belicht wordt hoe donkerder de afdruk van de foto wordt. Het word niet voor niets een negatief genoemd!

Indien een gedeelte van de foto te donker was dan werd met een stukje papier aan een stokje het licht op het donderkere gedeelte van de foto gedeeltelijk tegengehouden waardoor deze plek minder belicht werd (en dus lichter werd). Door het stukje papier te bewegen wordt de rand van het papier niet zichtbaar en onstaat een vloeiende overgang.

Daarom wordt deze bewerking dus Tegenhouden genoemd. In de moderne vorm wordt deze bewerking (het stukje papier aan een stokje) aan de cursor gekoppeld en kan een keuze voor verschillende vormen en afmetingen (en intensiteit van het tegenhouden) van cursor worden gemaakt.

Leren door de Gereedschappen te Gebruiken

Achter de Computer

Groothoeklens met zicht op IJssel.
Klik op de fot voor een vergroting!

Het bewerken van foto's moest men vroeger in de praktijk leren in een donkere kamer (DOKA). Nu leren we het achter de computer. Het beste gaat dit door het gewoon te doen en de resultaten proberen te begrijpen. Snap je iets niet, zoek het dan op.

Aan de rechterkant een foto waar ik niet tevreden was over het resultaat. Ik had er meer van verwacht. Achteraf zit er in de foto niet veel kleur. De foto is genomen met een 180 graden groot­hoek­lens. De lens flare is dan ook duidelijk te zien en niet te voorkomen als de zon op de lens schijnt.

Ten aanzien van de rode oevermarkering had ik geen keuze. Deze moest in het midden van het beeld staan om vertekening door de groothoeklens te voorkomen.

De Bewerkingen

Bewerkte opname, doe eens gewoon iets.
Klik op de foto voor een vergroting!

Ik vond het groen in de oever aan de linkerzijde teveel aandacht trekken in het geheel. De gehele foto in grijstinten laat de rode oevermarkering volledig in het niets verdwijnen. Ik ben dus eerst maar eens begonnen met alleen de oever in grijstinten door op die plaatsen de verzadiging te verlagen naar nul.

Vervolgens heb ik ook het blauw uit de lucht gehaald en de verzadiging van de resterende kleuren versterkt. Teven met behulp van lokale tone mapping de lucht sterker aangezet. De lucht komt nu meer contrast en komt dreigender over.

Uiteindelijke was de lens flare zo hinderlijk geworden dat ik deze ook maar weggehaald heb. Dit is gedaan met één druk op de knop. Paint Shop Pro (PSP) heeft een mogelijkheid om puistjes te verwijderen. Ik heb de flare als een puistje weggehaald en hij is niet meer zichtbaar. Dit laat ook maar weer eens zien dat een paar euro voor een fotobewerkingsprogramma geen weggegooid geld is. PSP versie 17 kost momenteel (2015) 74 euro.




 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!