Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Fotobewerking

Retoucheren

Ongewenste Personen Wegwerken

Volgens het woordenboek is de betekenis van retoucheren "bijwerken om iets beter of mooier te maken". Daar kun je alle kanten mee op. In de onderstaande foto zat een echtpaar op de voorste bank aan de linkerkant. Je kunt moeilijk vragen of zij de staafkerk in Lom willen verlaten zodat jij je foto kunt nemen. Wachten is ook niet altijd zinvol. Misschien zitten er even later wel meer mensen op de banken.

Klonen

Dus altijd meteen een foto nemen, je weet nooit hoe de omgeving zich ontwikkeld. In mijn geval kwam er deze keer geen betere gelegenheid met als gevolg dat ik even moest gaan retoucheren.

Tijdens het retoucheren met de bedoeling iets "weg te werken" maak je veel gebruik van het gereedschap "klonen". Met het gereedschap klonen kunnen onvolkomenheden en objecten worden verwijderd door eroverheen te verven met een ander deel van de afbeelding.

Staafker Lom

Beweeg de cursor over de foto om de orginele opname te zien.

Handige Gereedschappen

De meeste fotobewerkingsprogramma's bezitten handige gereedschappen om retoucheer acties snel uit te voeren. Een bekende is natuurlijk de rode ogen verwijderaar. Maar ook tools als een "vlekverwijderaar", waarmee heel snel puistjes uit de opname kunnen worden gehaald, en een "tandenborstel" om de tanden nog even wat witter te poetsen zijn handig.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!