Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Fotobewerking

Uitsnede Roos m.b.v. Overbelichting Achtergrond

Waarom Overbelichten

Indien de achtergrond wordt overbelicht dan wordt het heel eenvoudig om het object uit te snijden en in een andere omgeving te plaatsen.

Met vrijwel alle fotobewerkingsprogramma's is het mogelijk selecties te maken op basis van helderheid. Vervolgens gaan we de selectie verwijderen waardoor een transparant gebied ontstaat. De overbelichte achtergrond wordt als het ware uit de foto gesneden.

De selectie op basis van helderheid gaat heel eenvoudig en met één klik omdat de achtergrond overbelicht is en dus praktisch nagenoeg geheel wit is.

Lagen

Door met lagen te werken kan eenvoudig de kleur van de achtergrond van een object worden aangepast door de achtergrondkleur en het object ieder in een eigen laag te plaatsen. De volgorde van de lagen kan eenvoudig worden aangepast. Er kan een groot aantal lagen boven op elkaar geplaatst worden.

Tip: Om te voorkomen dat de oorspronkelijke afbeelding (bij vergissing) aangepast wordt is het verstandig om bij aanvang eerst een kopie van de oorspronkelijke afbeelding in een eigen laag te maken.

Voorbeeld Roos

Geen Achtergrondflits

Foto van een roos met een neutrale achtergrond.
(Klik op de foto voor een vergroting)

Stel je wilt de afbeelding van een roos gebruiken op een website. Wanneer deze roos gefotografeerd wordt kun je er niet aan ontkomen dat je een achtergrond mee fotografeerd. Het zal vaak zo zijn dat deze achtergrond niet geschikt is voor plaatsing op de website.

Aan de rechterzijde een foto van een roos met een neutrale achtergrond. Deze foto is genomen met de flitser op de camera en de schaduw van de roos is te zien op de achterwand.

We hadden natuurlijk de foto anders kunnen belichten zodat er geen hinderlijke schaduw ontstaat van de roos op de achterwand door deze verder naar voren te plaatsen. Ook was het een oplossing geweest om indirect te flitsen via het plafond door de flitser naar boven te richten. De schaduw was in dat geval nog zwakker geweest en wellicht geheel buiten beeld gevallen. Waar het nu even om gaat is de achtergrond van de roos.

Met Achtergrondflits

Foto van dezelfde roos met de achtergrond overbelicht door een slave-flitser.
(Klik op de foto voor een vergroting)

In de het voorbeeld aan de rechterkant heb ik nu een slave flitser op de achtergrond gericht. Deze slave flitser reageert op de hoofdflits welke komt van de flitser boven op de camara.

Het is wel aan te bevelen om een slave flitser te hebben waarvan de intensiteit kan worden ingesteld. Vaak is het mogelijk om een flitssterkte te kiezen van volle flits (1/1) tot 1/64 gedeelte hiervan. Dit is dan een instelbereik van 8 stops.

Indien jouw display goed ingesteld staat zie je dat de achtergrond bijna geheel wit is. Ook is de schaduw van de roos op de achtergrond niet meer zichtbaar. Op zich zou deze roos wel geplaatst kunnen worden op een website met een witte achtergrond. Dat is dan ook de enige mogelijkheid.

Roos Uitsnede met Lagen

Om deze roos geschikt te maken voor een andere kleur achtergrond zal de roos uitgesneden moeten worden en in een eigen laag geplaatst worden. Vevolgens heb ik lagen toegevoegd met een verschillende kleur en steeds weer de foto geëxporteerd naar een jpg afbeelding.

Hier rechtonder is het resultaat zichtbaar gemaakt. In de laag achtergrond heb ik een oorspronkelijke afbeelding laten staan zodat ik hier altijd op terug kan vallen. Vervolgens heb ik allereerst een aantal gekleurde gemaakt met de nieuwe achtergrond kleuren. Dan volgt de uitgesneden roos en vervolgens de copyright tekst.

Misbruik

Een Roos in de hand geplaatst.
(Klik op de foto voor een vergroting)

Nu je een roos heb met een transparante achtergrond kun je deze overal plaatsen. Van de foto aan de rechterzijde kun je de conclusie trekken dat mijn vrouw blij was met de roos die ik zojuist had gegeven.

Helaas, ik heb de roos er na thuiskomst ingeplakt. Zij is altijd vrolijk als de lens van de camera in zicht komt.

Als met lagen gewerkt wordt kunnen bewerkingen op slechts één laag worden toegepast. Bij de foto aan de rechterzijde is de laag van de roos verkleint en heb ik deze iets gekanteld. Klik op de foto voor een vergroting.

Eindelijk een betrouwbare foto van Nessie?!
(Klik op de foto voor een vergroting)

Zo is het ook mogelijk om het monster van Loch Ness zichbaar te maken. Hiernaast het bewijs dat Nessie bestaat. Dit om maar eens aan te geven dat het gewoon leuk is om foto's achteraf te bewerken. Klik op de foto voor een vergroting.

Voor kleine bewerkingen, zoals het plaatsen van Nessie, bij de wijsvinger van mijn vrouw is het niet nodig om met lagen te werken. Zorg wel altijd dat er een kopie van de oorspronkelijke foto bestaat om op terug te vallen als je niet tevreden ben met het resultaat.

Standaard maak ik altijd even een folder aan met de orginele bestanden. Je ging vroeger toch ook niet meteen de negatieven kapot knippen!
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!