Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Fotobewerking

Perspectief Correctie - 1

Natuurlijk Beeld

Afbeelding met een duidelijke vertekening als gevolg van perspectief

Ons menselijk oog komt overeen met een brandpuntsafstand van ongeveer 50mm. Lenzen die een kleiner brandpunt hebben noemen we groothoeklenzen. Met een groothoeklens is het mogelijk een groter gezichtsveld vast te leggen dan met het menselijk oog.

De opname die met name met een groothoeklens worden genomen komen onnatuurlijk over. Hierbij is de afbeelding over een grotere hoek genomen dan ons eigen oog ooit kan waarnemen.

Perspectief

Wanneer een hoger gebouw wordt vastgelegd terwijl het standpunt van de fotograaf te dicht bij het gebouw is ontstaat er een onnatuurlijke vertekening die beter achteraf aangepast kan worden. Aan de rechterkant staat een voorbeeld van een stadspoort die met een groothoeklens is opgenomen waarbij een duidelijke vertekening is te zien. Lijk maar eens naar de muren van de huizen aan de linker- en rechterkant van de foto.

Geen Vertekening met Standaard Lens?

Afbeelding perspectief correctie

Wel degelelijk, ook met een standaard lens is er een vertekening. Ook met je menselijk oog is er een vertekening. Dit beseffen we vaak niet omdat we eraan gewend zijn. Maak maar eens een vuist met een gestrekte arm terwijl je voor een hoog gebouw staat. Waarschijnlijk is de top smaller dan jouw vuist. Beweeg je arm naar beneden. Het gebouw zal dan steeds breder worden in vergelijk met je vuist. Dit is dus een vertekening van het beeld als gevolg van het perspectief!

Correctie

In de afbeelding aan de rechterkant heb ik een correctie toegepast van de vertekening als gevolg van het perspectief. Omdat ik te weinig vrije ruimte had aangehouden rondom het object bij het maken van de foto was het niet mogelijk een 3:2 verhouding te handhaven! De vertekening was redelijk sterk.

De lichtgele vlakken geven de ruimte aan die ik in de opname te kort kwam en die aan de image zijn toegevoegd. Maar toch, het resultaat mag indrukwekkend zijn, maar er een groot nadeel. Als je meer afstand had kunnen nemen, was het beeld toch anders geweest.

Tilt-Shift Lenzen

Er bestaan objectieven met perspectiefcorrectie en optiek die is ontworpen om een natuurgetrouw perspectief te handhaven bij gespecialiseerde fotografie zoals studio- en architectuurfotografie. Dit worden Tilt-Shift objectieven genoemd. Met dit soort objectieven is het ook mogelijk meer controle te hebben over de scherptediepte.

Foto van toren met voldoende afstand

Dit soort objectieven zijn prijzig. De perspectiefcorrectie kan ook met de bekende fotobewerkingsprogramma's worden bereikt. Maar details die niet in de foto zitten krijg je er achteraf met geen fotobewerkingsprogramma meer in. Het kiezen van een juist standpunt heeft altijd de voorkeur.

Oplossing

De enige oplossing blijft: "Zorg dat je voldoende afstand neemt!". Aan de rechterzijde nogmaals dezelfde stadspoort maar nu van de andere kant op de foto gezet. Kijk een goed naar deze opname en de gecorrigeerde opnamen hierboven.

Dit is een goed voorbeeld van details die je met geen enkel fotobewerkings­programma en ook met geen enkele tilt-shift lens meer goed krijgt. Door het standpunt vallen er details weg. In deze foto is het detail nogal duidelijk zichtbaar. De klok (niet de klok die de tijd aangeeft maar de klok boven op het dak) is geheel niet zichtbaar als je te dicht op het object staat!

Deze krijg je niet terug, met geen enkel fotobewerkingsprogramma!
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!