Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Compositie

Modellen

Subtiel

Ook modellen moeten in een juiste compositie worden vastgelegd. Dat is toch iets anders dan familie fotograferen. Het object kan het model zelf zijn, maar, kan ook het product of een service zijn die moet worden gepresenteerd. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van 1 of meerdere modellen om het product beter te laten opvallen. Dit kan op allerlei subtiele manieren.

Jezelf Ontwikkelen

Pak eens regelmatig een magazine, TV gids of een of andere glossy voordat deze bij het oude papier terecht komt. Bestudeer iedere foto en geef met een ballpoint aan wat de lijnen zijn in de foto. Geef met cirkels de punten/gebieden aan waar de aandacht naartoe getrokken wordt. Neem er de tijd voor! Probeer de elementen in een foto te herkennen.

Je zult zien dat je steeds beter de compositie van een foto gaat begrijpen. Het is de kunst van afkijken. Daar is niets mis mee.

Het rekenen heb je op school ook geleerd door gebruik te maken van voorbeelden van een anderen! Je hebt het rekenen niet zelf uitgevonden. Hetzelfde geldt voor de gebruikte composities in een foto, kijk naar de voorbeelden en probeer ze zelf toe te passen.

Lijnen, Lijnen en Lijnen

Net zoals er met lijnen wordt gewerkt in de landschapsfotografie, zo moet er ook met lijnen worden gewerkt wanneer er met modellen wordt gewerkt. De kijkrichting, brutaal recht in de camera of verlegen met het hoofd een weinig afgewend. Het moet bij de persoon passen. Let dus op, dit zijn ook lijnen. Een kijkrichting naar boven, dus een lijn naar boven, straalt verwachting uit. Alsof er iets staat te gebeuren.

Poses

De pose van het model geeft een uitstraling, een verwachting en bepaald de lijnen. Deze lijnen zullen de compositie versterken.

De stand van de benen en armen en de kijkrichting zijn makkelijk te veranderen. Maak hiervan gebruik. Het aantal combinaties is oneindig, zeer zeker als je met meerdere modellen werkt.

Bij een compositie met meerdere modellen moet ieder model iets toevoegen en het beeld versterken. Is dit niet het geval, dan kan het model beter uit de compositie worden weggelaten. Indien het model de compositie niet versterkt kan het alleen maar afleiden. Meer is zeer zeker niet altijd beter!

Scherptediepte en Lichtafval

Maak je een compositie met meerdere modellen dan zul je extra attent moeten zijn op je scherptediepte en de lichtafval. Het nemen van meer afstand kan een sleutel zijn tot een geslaagde opname!
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!