Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Compositie

Basis Regels 1

Eenvoud

De kunst van het weglaten en eenvoud zijn de mogelijkheden die de fotograaf volledig zou kunnen benutten in zijn compositie. Vaak zijn de foto's veel te druk waardoor de aandacht van het hoofdobject verloren gaat. Weet wat je wil fotograferen, wat is het hoofdobject?.

Beeldvulling

Zoom in en laat het object eens slechts een gedeelte van beeld vullen. Zorg ook voor een passende achtergrond. Een achtergrond moet niet de aandacht van het hoofdonderwerp afleiden maar juist versterken.

Combinatie van Verticale en Diagonale Lijn

Op de kruising van een diagonaal lijn en de verticale lijn ontstaat een spanning wat de aandacht van het oog trekt. Plaats de verticale lijn niet in het midden maar met verhouding 1/3 - 2/3 of op 2/3 - 1/3 van de afbeelding.

Drukte

Klik op de foto voor een vergroting!

Met het toestel op de groothoekstand is de verleiding aanwezig om een foto te nemen waar veel te veel op te zien is. Niets op de foto heeft de aandacht, en, het zal dan ook wel een nietszeggende foto zijn. Probeer een foto met een groothoeklens niet te druk te maken. Zorg dat het een rustig beeld wordt en dat er iets op de voorgrond staat om de diepte van de foto te handhaven.

De foto aan de rechterkant bevat niets teveel. De stenen op de voorgrond hebben als functie om diepte (en contrast) in de opname te brengen. Duidelijk is de duinafslag (imposant) in beeld gebracht. Door de stand van de zon bevat de duinafslag schaduwpartijen. Deze foto kun je alleen maken tussen 10 en 11 uur in de ochtend.

Waarom Is Er Verschil

Waarom is de ene foto mooier dan de andere? Waarom winnen vaak dezelfde fotografen de prijzen. Waarom kunnen foto's jarenlang op een tentoonstelling blijven hangen en door duizenden mensen geboeid worden bekeken. Vaak heeft het weinig met de techniek te maken maar alles met de compositie en de uitstraling van de foto.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!