Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Compositie

Rule of Thirds

Eenvoudig

De "Rule of Thirds" is de meest eenvoudige regel voor het samenstellen van een juiste beeld compositie.

Verdeel je beeld zowel horizontaal als verticaal in 3 gelijke delen. Zorg er dan altijd voor dat het meest belangrijke onderdeel van de foto op de kruising van twee lijnen ligt. Maakt een gezicht deel uit van de compositie zorg er voor dat de ogen op de bovenste lijn liggen.

Simpel toch! Het is de eerste regel. De volgende stap is het gebruik van lijnen in de compositie en vervolgens het gedrag van de kijker; hij zal de lijnen volgen.

Hulplijnen

Sommige camera's zijn voorzien van hulp lijnen op het display. Hierdoor wordt het wat gemakkelijker. Maar je zult zien dat het zonder deze hulplijnen ook goed kan.

Midden van het Scherm

Als het meest belangrijke onderdeel van de foto in het midden van het beeld wordt vertoond dan wordt het een saaie foto. Een horizon ligt dan ook niet in het midden van het scherm. De juiste verdeling is 2/3 land en 1/3 lucht. Het kan natuurlijk ook andersom wanneer de nadruk op de prachtige wolken partij moet komen te liggen. Met onderstaande foto kun je een keuze maken.

Selecteer het punt waar de lijnen samen vallen in onderstaande tabel:

Linksboven Rechtsboven
Linksonder Rechtsonder

Het beste compositie is "linksboven" Je ziet meteen dat rechtsboven en rechtsonder niet mooi overkomt. In de onderstaande foto ligt het punt precies in het midden. Na een poosje kijken is de spanning eruit!

Punt in het midden 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!