Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Compositie

Basis Regels 2

Door Een Goede Compositie Wordt De Foto Beter

De compositie bepaald hoe het object op de foto wordt vastgelegd. Door een standpunt verandering kan een object totaal anders overkomen. Er zijn een aantal basisregels die iedere fotograaf zal moeten toepassen. In het begin moet er veel nagedacht worden maar na verloop van tijd komt het gevoel voor een goede compositie zonder nadenken. Gun jezelf even de tijd om na te denken wat je precies wil fotograferen en welk aspect je belangrijk vindt.

Kijkrichting

Kijkrichting van belang
Beweeg de cursor over de foto om de weg naar boven te laten lopen in plaats van naar beneden!

De kijkrichting is van links naar rechts. Indien de compositie van de foto ook op deze wijze wordt samengesteld komt de foto natuurlijk over. Onderschat het effect van de kijkrichting niet.

In eerste instantie zou je zeggen dat de weg die aan de rechterkant is afgebeeld naar beneden loopt. Als je de muis erover beweegt dan zul je zien dat de weg naar boven loopt.

En nu alle gekheid op een stokje. Het hangt er gewoon vanaf waar je vandaan komt. Je was er gewoon van uitgegaan dat de beweging van links naar rechts was en dat je aan de rechterkant van de weg rijdt. Beide foto's zijn gelijk aan elkaar alleen gespiegeld.

Dus kijkrichting is belangrijk, net zo goed de gewoonte dat je aan de rechterkant van de weg rijdt. Voor een Engelsman is dit weer anders!

Balans

Een (natuurlijke) balans in de foto maakt het prettig om naar een foto te kijken. Fotografeer je een paard met juist de achterpoten niet in beeld dan mis je iets. Het beeld is niet in balans.

Indien je mensen fotografeert die ergens naar kijken dan is de foto niet in balans als het niet duidelijk is waar naar gekeken wordt. Als het een close-up foto van het profiel is dan ligt de nadruk op het profiel en niet op de kijkrichting. Het verschil is subtiel maar ik hoop dat je begrijpt wat bedoelt wordt!

Bewegings Richting

Indien een foto wordt genomen van een object dat beweegt, zoals een wandelaar, fietser, boot of een dier, zorg er dan voor dat er altijd ruimte is voor het object. De foto komt dan natuurlijker over. Doe je het niet dan lijkt het net ofdat er iets mist.

Kader

Een kader kan de dieptewerking van een foto versterken. Het is niet altijd nodig om alle zijden van de foto te kaderen. Alleen de bovenkant (de bladeren van de boom waar je onder staat) of alleen de onderkant (bovenkant van een bloemenbak of een paar bloemen of planten.

Zorg er wel altijd voor dat het kader niet het object raakt zodat het in elkaar overvloeit.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!