Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Compositie

Groepen

Dichter Bij Elkaar

Dansgroep
Beweeg de cursor over de foto om een alternatieve groepsfoto te zien!

Dit blijft voor mij nog steeds tip nummer 1. Zet maar eens een aantal mensen bij elkaar voor een foto, je zult zien dat er mijlenver ruimte tussen de personen zit. Aanschuiven dus. En probeer ook eens iets geks. Het kan soms ook leuke opnames opleveren. Beweeg de cursor over de foto rechts.

Belichting en Achtergrond

Vaak is het moeilijk om binnenshuis een goede belichting te realiseren. De achtergrond is nog een andere reden waarom we het buiten moeten gaan zoeken voor een groepsfoto. Binnenshuis is de achtergrond vaak "bewerkt" waardoor de foto rommelig wordt.

Buiten kan een prettige achtergrond worden gezocht. Als je naar buiten gaat is het ook mogelijk om meer afstand te creŽren tussen de groep en de achtergrond. Gebruik een geringe scherptediepte om de achtergrond te laten vervagen.

Indien buiten de schaduwen te hard zijn waardoor delen van gezichten kunnen wegvallen zorg er dan voor om extra te flitsen (direct).

Herkenning

De meeste erkenning wordt verkregen als de gezichten herkend worden. Mij is nog nooit gevraagd naar de kleur schoenen in geval van een groepsfoto. Heb je een kleine groep van 3 tot 5 personen probeer dan een pakkende compositie te maken. Alleen de bovenlichamen erop dus.

Standpunt Kiezen

Wees ook een creatief. Kies voor een hoog standpunt of juist schuin vanaf de onderkant. Wees creatief in de compositie. Wordt de groep groter, dan is het niet te voorkomen om de personen achter elkaar te plaatsen. Wordt de groep nog groter, en je wilt graag de gezichten erop hebben, kies dan zelf voor een hoger standpunt. Ga maar gewoon 1 tot 2 meter omhoog en laat de groep een weinig naar boven kijken. Tot een groep van 10 tot 30 personen gaat dit goed werken.

Heuveltje of Trapje

Als er een verloop is heb je meer kans dat de gezichten er goed op komen.

Naast Elkaar en Boven Elkaar

Dansgroep
Beweeg de cursor over de foto om een alternative groepsfoto te zien! (Jammer van het gat wat aan de linkerkant in de groep viel)

Hoe compacter de foto wordt hoe duidelijker de gezichten op de foto komen. Dirigeer de foto. Pak er een stoel bij, iemand op schoot, of dwars ervoor. Zoek combinaties maar zorg dat de foto compact blijft. Er mogen geen gaten vallen. Hiermee bedoel onbedoelde gaten.

Soms, en dit is afhankelijk van de omgeving/ruimte waarin de foto wordt genomen kan het een mooie compositie opleveren indien de personen los van elkaar geplaatst worden.

Grote Groep

Het is altijd ontzettend moeilijk om iedereen er goed op te krijgen. Neem meerdere foto's. Let niet al te veel op de mensen die op de tweede rij staan. Staat hun gezicht de verkeerde kant op, dan is dat met even knippen en plakken weer goed te zetten.

Er zijn altijd een aantal personen afwezig. Noteer de brandpuntsafstand en je eigen positie terwijl de groepsfoto werd genomen. Laatkomers zet je daarna nog even apart op de foto. Even knippen en plakken en zij staan op de tweede rij.

Zorg Dat Jij De Focus Hebt

Laat de aandacht niet verslappen. Zorg dat jij als fotograaf de aandacht van de groep hebt en houdt. Raak je die kwijt dan ontstaan er gesprekken en gaan personen naar elkaar kijken. Dat geeft een lelijke groepsfoto waarbij de gezichten alle kanten op staan. Bedenk goed wat je gaat doen. Je kunt niet steeds maar weer aan je toestel friemelen, daardoor raak je de focus kwijt. Wees duidelijk en overstem de groep!

Gebruik De Omgeving

Probeer gebruik te maken van de omgeving in je compositie. Een bankje, een muurtje, een kinderspeeltoestel, een paal, kijk waar het licht vandaan komt, zoek plekken met gespreid licht. Doe de verkenning niet met de hele groep op sleeptouw, kijk eerst zelf even rustig wat een mooie plek is.

Maak gebruik van vlakken die er zijn. Zet het groepje personen met de rug in de zon recht (indien mogelijk enigszins schuin) tegenover een lichtgekleurde wand van een gebouw. De weerkaatsing van het gebouw zal voor een diffuus licht zorgen en sterke schaduwen wegnemen
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!