Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Compositie

Landschappen - 1

Beeld Vastleggen

Landschapsfotografie, al dan niet met een familielid in beeld, is een vorm van fotografie die we allemaal kennen. In elke serie vakantiefoto's komen we ze tegen, gemaakt om het indrukwekkende landschapsplaatje te vastleggen. Helaas is het heel vaak zo dat het beeld wat we vastleggen achteraf tegenvallend is.

Een aantal omgevingsfactoren zoals temperatuur, wind, reuk en geluiden kunnen we niet vastleggen op de foto.

Beste Moment

In het algemeen kun je zeggen dat vlak na de zonsopkomst en de periode voor zonsondergang het mooist zijn. Dan zijn de schaduwen lang en heeft de zon nog een warme kleur.

Midden op de dag is een slecht moment. Door de hoge stand van de zon zijn er geen schaduwen en is er een groot contrast waardoor alle kleur uit de foto verdwijnt. Het zal een kleurloze bleke foto worden.

Statief

Landschappen zullen niet bewegen. Het gebruik van een statief moet dan ook geen belemmering zijn.

Vaak wil je foto's nemen met een grote scherptediepte en moet dus gekozen worden voor een kleine lensopening. Daardoor worden de sluitertijden weer wat langer en is het gebruik van een statief noodzakelijk om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Maak altijd gebruik van de afstandsbediening voor de opname of kies voor de zelfontspanner met een korte vertraging.

Oppasssen

Het blijft oppassen. Wanneer je een spiegelreflexcamera gebruikt zullen er trillingen ontstaan door het wegklappen van de spiegel. Heb je een licht statief dan zullen deze trillingen zorgen voor een bewegingsonscherpte. Je kunt het statief bij de lens ondersteunen of een extra gewicht in het midden van de driepoot hangen.

Het is voldoende om een stuk touw mee te nemen, een stuk hout of een steen is er altijd wel te vinden. Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden (plastic zak met zand etc.), wees creatief!
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!