Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Begrippen

Sluitertijd (Engels: Shutterspeed) 

Elektronische Sluiter

De sluitertijd bepaald hoe lang de sensor belicht wordt. "Vroeger" werd dit gerealiseerd met behulp van een mechanische sluiter. In de digitale camera's kun je spreken van een elektronische sluiter. De lichtgevoelige elektronische sensor wordt juist zolang aan geschakeld als nodig.

Veel camera's hebben een "Shutterspeed Priority" (Sluitertijdvoorkeuze) instelling. Symbolisch vaak weergegeven door de "S" op de camera bediening. In deze mode wordt de sluitertijd door de gebruiker ingesteld en bepaald de camera de juiste belichting met behulp van de diafragma (hoeveelheid licht) en de ASA waarde (gevoeligheid van de sensor).

Fracties

Sluitertijden worden uitgedrukt in fracties van seconden. Er zit zoveel mogelijk een factor 2 tussen. De belichting zal dus steeds worden gehalveerd. De reeks is 1s, 1/2s, 1/4s, 1/8s, 1/15s, 1/30s, 1/60s, 1/125s, 1/250s, 1/500s, 1/1000s, 1/2000s, 1/4000s, 1/8000s enzovoort. Langere sluitertijden kennen de volgende reeks 1s, 2s, 4s, 8s, 15s, 30s, enzovoorts.

Uit de Hand

De gewenste sluitertijd hangt van de situatie af. Voor het fotograferen uit de hand is er een maximum aan de sluitertijd. Bedenk dat het onmogelijk is om een camera's gedurende langere tijd bewegingloos te houden. De vuistregel is dat de maximale sluitertijd voor een opname uit de hand gelijk is aan 1/brandpuntsafstand. Dus met een 50mm lens, is een langere sluitertijd dan 1/50 seconde niet aan te bevelen.

Beeldstabilisatie

Het is echter wel zo dat de beeldstabilisatie steeds beter wordt waardoor de kans op een bewogen opname steeds kleiner is wordt. Wellicht zullen opnames met een sluitertijd van 1/15s nog goed gaan met een lens van 50mm. Het een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van uw eigen "vaste hand".

Er zijn verschillende manieren om beeldstabilisatie te realiseren. "Vroeger", toen er nog een film in het foto toestel zat was er slechts de mogelijkheid van optische stabilisatie in de lens. Canon doet dat "nog" steeds. De nieuwere fabrikanten zoals Sony doen geen stabilisatie in de lens maar lossen het in de body op. Daarom kunnen de Sony lenzen goedkoper zijn terwijl in combinatie met body hetzelfde resultaat wordt bereikt als met een Canon body en optische stabilisatie in de lens.

Statief

Wanneer het twijfelachtig wordt kun je ook gebruik maken van een monopod (= statief met 1 poot) voordat je een driepoot gaat gebruiken. Een monopod is ook makkelijk mee te nemen en er zijn uitvoeringen van carbon, die redelijk stevig zijn en een licht gewicht hebben.

Optimale Sluitertijd

De optimale sluitertijd is afhankelijk van de situatie. Wanneer je het beeld wil "bevriezen" dan gebruik je sluitertijden van 1/500s of sneller. Vaak kun je ook met het object mee bewegen. Hierdoor vervaagd de achtergrond en geeft die nog een extra dimensie aan de foto van snelheid en beweging.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!