Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Begrippen

Chromatische Aberratie

Optische Fout

Chromatische Aberratie heeft betrekking op een optische fout van een lens. Licht bestaat uit verschillende kleuren, iedere kleur heeft zijn eigen frequentie (golflengte). Licht van verschillende golflengten worden verschillend afgebogen door een lens. Hierdoor ontstaat afhankelijk van de kleur van het licht een verschuiving van de afbeelding op de sensor.

Cyaan en Paarsrode Kleurranden

Dansgroep

Beweeg de cursor over de foto om de blauwe uitsnede te zien met zichtbare chromatische vervorming.

Chromatische aberratie is zichtbaar als kleurranden rond contrastrijke randen en komt vaker voor rond de randen van het beeld in groothoek opnamen. Aangezien chromatische aberratie wordt veroorzaakt door schuin invallend licht is het juist bij groothoek lenzen het ergst is. In geval van telelenzen, waar het invallend licht vrijwel recht op de lens is, zal de chromatische aberratie weinig verstoring geven.

In het voorbeeld aan de rechterkant zijn duidelijk de rode (paarse) en cyaan kleurranden te zien. Beweeg uw cursor over de foto om de uitvergroting te zien.

Bij elke boog is er steeds een cyaan kleurrand te zien aan de bovenkant en een rood-paarse kleurrand te zien aan de onderkant van iedere boog.

Voorkomen

Je kunt het voorkomen door er rekening mee te houden dat bij groothoekopnames geen contrastrijke elementen in de randen van het beeld voorkomen. Een verkleining van het diafragma kan helpen de chromatische aberratie te verminderen.

Paarse Kleurranden door Blooming

Er kunnen ook paarse kleurranden ontstaan rondom (overbelichte) contrastrijke elementen. Die ontstaan niet door chromatische aberratie maar door Blooming of Overstraling.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!