Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Begrippen

Digitale Zoom

Voorkeur

Optische zoom heeft altijd de voorkeur. Over deze keuze is het dan ook niet nodig om van mening te verschillen.

Optische Zoom

Een optische zoom ontstaat wanneer de brandpuntsafstand van de lens wordt aangepast.

Indien de brandpuntsafstand wordt vergroot (langer wordt gemaakt) dan zal het beeld "dichterbij komen" (vergroot worden). Dit noemen we inzoomen.

Gedeelte in de zoeker met optische zoom Resultaat is een 8 Mpixel scherpe image

Het beeld is een factor 1,2 ingezoomd, dus b.v. het brandpunt wordt aangepast van 50mm naar 60mm

Het is resultaat is een 8 Mpixel opname, dus de oppervlakte van de sensor is volledig gebruikt.

Indien de brandpuntsafstand wordt verkleind (korter wordt gemaakt) dan zal het gezichtsveld breder worden. Dit noemen we uitzoomen.

Resolutie

Wanneer er sprake is van een optische zoom wordt het beeld geprojecteerd op de volledige sensor. Als je een 8M pixel camera hebt, dan maakt het niet uit voor de bestandsgrootte of je inzoomt of uitzoomt, het is altijd 8 Mpixel groot.

De volledige sensor wordt benut.

Digitale Zoom

In de situatie van een digitale zoom wordt de brandpuntsafstand niet aangepast. Het is "slechts" een gedeelte van de sensor wat gebruikt wordt om beeldvullend te worden vertoond.

Wanneer er digitaal gezoomd wordt met de 8M pixel camera dan zal de grootte van de bestand kleiner worden. De resolute van de camera wordt dus kleiner. Dit komt omdat niet de gehele oppervlakte van de sensor wordt benut.

Slechts een gedeelte van de sensor wordt gebruikt Resultaat is een minder scherpe opname in vergelijk met analoge zooming

Bij een digitale zoom wordt slechts een gedeelte van de sensor gebruikt (5 Mpixel in plaats van de volle 8 Mpixel)

Het is resultaat is een 5 Mpixel opname, deze is dus minder scherp dan de opname gemaakt met optische zoom

Uitzondering

Er zijn ook camera's die de zaak een weinig bedonderen. De opname over het gedeelte van de sensor (bv 5 Mpixel van de 8 Mpixel beschikbaar) wordt omgezet naar een 8 Mpixel bestand. Dit is puur nep, door de bestandgrootte te pimpen naar 8 Mpixels wordt geen informatie toegevoegd.

Toch Nog een Klein Voordeeltje

Je kunt ook het digitaal zoomen achterwege laten en later de uitsnede bepalen op de computer om tot de 5 Mpixel foto te komen. Het pimpen van de digitaal gezoomde opname kan soms wel voordeel opleveren indien deze extrapolatie plaats vindt voordat de conversie naar JPEG wordt gemaakt.

Wat kan ik met Digitale Zoom?

Ik ken twee toepassingen waarbij de digitale zoom handig kan zijn. Met een 8 megapixel camera kun je natuurlijk ook 3 megapixel opname maken.

  1. Smart zoom. Hiervan kan alleen gebruik worden gemaakt indien de gewenste foto resolutie lager ingesteld is dan de capaciteit van de sensor. Stel u heeft een 8 megapixel sensor en wil een grote serie foto's maken met alleen als doel om te vertonen op een website. Het formaat 800 x 600 pixels is dan voldoende. De camera zal eerst een smart zoom gebruiken door een uitsnede van de sensor te kiezen. Pas indien de uitsnede hetzelfde aantal pixels heeft zal de digitale zoom pixels gaan "vergroten". Hierdoor wordt de kwaliteit slechter. Deze vorm van zoomen heeft dan ook geen zin.
  2. Een andere vorm maakt eerst een uitsnede uit het beeld en past hierop pas de lichtmeting op toe. Dit kun je gebruiken wanneer je niet ver genoeg kunt inzoomen en anders toch wel op de computer een uitsnede had gemaakt. Nu heb je het voordeel dat de lichtmeting heeft plaatsgevonden over alleen dat gedeelte dat je ook werkelijk op de foto wilde hebben! 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!