Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Begrippen

Diafragmagetal

F-getal

Het diafragma wordt uitgedrukt met het diafragma getal. Dit wordt ook wel het F-getal genoemd. De opeenvolgende getallen reduceren de hoeveelheid licht steeds met een factor 2. Hierdoor wordt de lensopening diameter steeds een factor wortel 2 (1,4) verminderd.

Deling

Het diafragma wordt niet als een absoluut getal gegeven maar is in verhouding met de brandpuntsafstand van de lens. Een:

lensopeningdiameter van 17mm met een lens met 34 mm brandpuntsafstand

heeft hetzelfde effect als een

lensopeningdiameter van 25mm met een lens met 50mm brandpuntsafstand.

Het diafragmagetal is de deling van de lensopening door de brandpuntsafstand. In beide gevallen is het diafragmagetal een ½. Dit word genoteerd als f/2 of f2 of 1:2

Stop's

Indien we de hoeveelheid licht willen halveren, dan wordt de eerstvolgende diafragma waarde f2 maal 1,4 = f2.8 (we schrijven een punt, geen komma). We noemen dan de belichting "1 f-stop minder". Indien we opnieuw het licht willen halveren, dus nog een f-stop minder licht, dan wordt het diafragma getal f4. Dit is onafhankelijk van de brandpuntsafstand van de lens.

De reeks is als volgt:

f/1 - f/1.4 - f/2 - f/2.8 - f/4 - f/5.6 - f/8 - f/11 - f/16 - f/22 - f/32 - f/45 - f/64

Er zijn ook lenzen van f/0.5 en f/0.7 maar deze zie je niet vaak. Ook kleinere lensopeningen van f/90 /128 en f/180 komen eigenlijk alleem voor bij de (oude) proffesionele technische camera's. Ook kom je tussenliggende waarden tegen, b.v. f/0.95 of f/4.5.

Minimum en Maximum Diafragma

Een lens heeft een maximum en een minimum diafragma. Het maximum diafragma bepaald de lichtgevoeligheid van de lens. Tevens is het maximum diafragma in grote mate bepalend voor de prijs.

Hoe hoger de lichtgevoeligheid van een lens hoe duurder deze is. Lenzen met een diafragma van f/0.7 kom je nog wel eens tegen.

Zoomlenzen

Zoomlenzen kunnen twee diafragma waarden hebben. B.v. 70-400mm f/4.5-5.6; Bij 70 mm is het diafragma f4.5 en bij 400 mm is het diafragma f/5.6. Het is altijd zo dat het hogere diafragmagetal voor de maximaal ingezoomde stand is. Met andere worden, als er ingezoomd wordt dan wordt de lens minder lichtsterk. Er zijn ook zoomlenzen die door het gehele zoombereik hetzelfde diafragma behouden.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!