Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Begrippen

Diafragma (Engels: Aperture)

Aperture

In het Engels "Aperture". Iets om te onthouden. Veel camera's hebben een "Aperture Priority" instelling. Symbolisch vaak weergegeven door de "A" op de camera bediening. In deze mode wordt het diafragma door de gebruiker ingesteld en bepaald de camera de juiste belichting met behulp van de sluitertijd (hoeveelheid licht) en de ASA waarde (gevoeligheid van de sensor).

Lensopening

Het Diafragma is de grootte van de lensopening en bepaald de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten. Dit is vergelijkbaar met de pupil in ons oog. Deze verandert ook van grootte afhankelijk van de hoeveelheid licht wat op het oog valt. Het Diafragma heeft invloed op het de hoeveelheid licht dat op de sensor valt maar ook op de scherptediepte.

Stervorming

Het diafragma wordt ingesteld door een aan aantal over elkaar heen schuivende plaatjes dit samen een cirkelvormige opening vormen. Hoe hoger het aantal plaatjes, hoe beter de cirkel wordt benaderd. Indien een lichtpunt in de foto wordt overbelicht ontstaat er stervorming rondom het lichtpunt als gevolg van interne reflecties in de lens. Het aantal punten van deze stervormige verstrooiing geeft het aantal plaatjes die gebruikt zijn om het cirkelvormige diafragma te benaderen.

Het diafragma is half open Het diafragma is maximaal gesloten

Het diafragma van deze lens is ongeveer half geopend. Omdat de bladen overelkaar schuiven is de opening nagenoeg rond.

Het diafragma van deze lens staat op zijn kleinste waarde (f/32). Duidelijk zijn de 9 bladen te zien.

Diafragmagetal

Het diafragma wordt uitgedrukt met het diafragmagetal. Dit wordt ook wel het F-getal genoemd. De opeenvolgende getallen reduceren de hoeveelheid licht steeds met een factor 2. Hierdoor wordt de lensopening diameter steeds een factor wortel 2 (1,4) verminderd.

Het diafragmagetal, of te wel diafragmawaarde, van een objectief is gelijk aan de brandpuntsafstand gedeeld door de diameter van de lensopening. Dezelfde definitie wordt voor een telescoop gebruikt.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!