Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Beschouwingen

Scheidend Vermogen

Lensopening

Het menselijk ook heeft een oplossend of scheidend vermogen (ook wel hoekresolutie of kortweg resolutie genoemd) en dit is de kleinste hoek waaronder twee puntvormige lichtbronnen nog afzonderlijk kunnen worden waargenomen. Deze resolutie kan worden berekend met een formule en is onder andere afhankelijk van de lensopening van je oog. Als we hiervoor 2 millimeter nemen dan geeft dat een (hoek)resolutie van 1 boogminuut.

Weetje: Indien je iets scherper wil zien dan moet je zorgen dat de pupil van je oog groter wordt want dan wordt de hoekresolutie van het oog beter. Daarom heeft het zin om je ogen een weinig dicht te knijpen waardoor er minder licht in je oog komt en je pupil groter wordt en je dus meer details kunt waarnemen. Doe maar eens een proefje. Zoek in de avondschemering een woonhuis op een afstand zodat je nog net de stenen kunt zien. Je zult zien dat je de volgende dag in het volle licht de individuele stenen niet meer kunt waarnemen!

Hoe Groter de Lensopening Hoe Scherper

Ja, dit is waar! Echter er is ook een aspect dat tegenwerkt in de fotografie. Hiervan hebben je eigen ogen ook last van maar dit heb je niet altijd direct in de gaten. Het aspect wat een rol gaat spelen is de scherptediepte

Het Menselijk Oog en Scherptediepte

Als je jong bent heeft je oog nog het vermogen om zich "heel snel" aan te passen en het beeld scherp te maken. Naar gelang je ouder wordt verliest je oog deze funcie en kan je steeds moeilijker scherp stellen.

Het menselijk ook heeft ook een scherptediepte. Kijk maar eens naar een voorwerp op grotere afstand terwijl je een vinger binnen je gezichtveld hebt op een afstand van ongeveer 30 cm. Als de achtergrond scherp is, dan is je vinger zeer wazig, en omgekeerd, als je naar je vinger kijkt dan wordt de achtergrond on-scherp.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!