Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Beschouwingen

Bestanden Opnemen in Documenten

Resolutie Afdruk

Het heeft geen enkele zin om grafische bestanden met een hogere resolutie op te nemen in een document (b.v. een MsWord bestand) dan de resolutie waarop het document zal worden afgedrukt.

Doe Een Test

Vaak kun je bij de printer opgeven met welke resolutie er moet worden afgedrukt. Je kunt altijd een testje doen. Print het document/bestand met 150 dpi en met 300 dpi. Vervolgens leg je beide naast elkaar en kijk of je verschil ziet.

Uitgangspunt

We begrijpen ondertussen dat het menselijk oog zijn beperkingen heeft. Het is ook niet te verwachten dat onze ogen beter van kwaliteit zullen worden. Een goed uitgangspunt is 300 dpi. Dan is er ook nog ruimte om scherpte in een afbeelding op te nemen die je niet kunt zien. Dit is hetzelfde met geluid (muziek), ook al kun je de hoogste frequenties niet horen, ze dragen wel bij aan de klankkleur.

dpi instelling

Als we afbeeldingen gaan opnemen in een MsWord document worden ze meestal veel te groot afgebeeld en moeten de afbeeldingen worden verkleind. Dit komt omdat bij veel bestande een standaard waarde van 72 dpi wordt aangenomen. "Slepen" we dan een foto van 720x1440 in een tekstverwerker programma dan wordt deze afbeelding bij een dpi waarde van 72 als een afbeelding van 10 inch bij 20 inch, of te wel 25 bij 50 cm in het document opgenomen. Vervolgens moeten we dan met hand de foto op het gewenste formaat verkleinen.

Moeten we veel afbeeldingen opnemen in een document dan is het handiger om voor de tijd na te denken over de afmetingen van de afbeeldingen in het document. Als een afbeelding 5 bij 7,5 cm moet zijn in het document dan stellen we het aantal dpi in op 300 (uitgangspunt voor printen) en verkleinen we de afbeelding naar 600 bij 900 pixels. Wanneer de afbeelding in het document wordt opgenomen zal het meteen met de juiste afmeting krijgen. Let wel 5 cm bij 7,5 cm is 2 bij 3 inch. Let wel op dat de verhoudingen (ratio) behouden blijven en het plaatje platgedrukt of uitgerekt wordt.

Wanneer we afbeeldingen opnemen op een website dan kijken we niet naar het aantal dpi, maar simpleweg naar het aantal pixels van de afbeelding.

Waarom Niet Hoger dan 300 dpi?

Zoals gezegd, hoger dan 300 dpi heeft geen zin, je kunt een hogere resolutie toch niet zien.

Wanneer je geen rekening houdt met het aantal dpi's zullen foto's in zijn geheel in het document worden opgenomen. Heel snel zal de documentgrootte onhandelbaar groot worden met als gevolg dat het lang duurt voordat het document geopend is en vervolgens zal het "scrollen" vertraagd gaan.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!