Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Beschouwingen

Menselijk Oog

Wat kunnen we onderscheiden op 25 cm afstand?

Het menselijk oog kan dus twee naburige punten slechts dan als afzonderlijke punten waarnemen (oplossen), wanneer de gezichtshoek groter is dan 1 boogminuut. Dit betekent dat bij een oogafstand van 25 cm, de onderlinge afstand tussen twee punten meer dan 0,07 mm moet bedragen om die punten als aparte structuren te kunnen onderscheiden. In de praktijk ligt het maximale oplossend vermogen van het oog zelden op de theoretische waarde van 0,07 mm, maar eerder tussen 0,1 en 0,2 mm.

Laten we eens voor het gemak uitgaan van een zeer goed oog en dat we een structuur van 0,1 millimeter kunnen onderscheiden op een afstand van 25 cm. We kunnen dan 100 punten (dots) per cm, of te wel 250 punten per inch (dots per inch = dpi) onderscheiden op een afstand van 25cm. Later we zeggen dat 25 cm de afstand is wanneer we een foto bekijken.

Wat kunnen we onderscheiden op 3 meter afstand?

Op een afstand van 50 cm (afstand tot het beeldscherm) kunnen we dan 125 punten per inch onderscheiden. Op 3 meter afstand (b.v. de televisie) kunnen we ongeveer 20 punten per inch onderscheiden. Dit is nog steeds onder de voorwaarde dat u zeer goede ogen heeft!

Weetje: scherpte van een tekenfilm is altijd goed, een tekenfilm heeft zowel de voorgrond als de achtergrond in focus. Het beeld is scherp van nul tot oneindig, de scherptediepte is dan oneindig. Dat zit er dus ongelofelijk strak uit. In een winkel laten we dan ook vooral tekenfilms zien als u een televisie gaat uitzoeken!

De horizontale openingshoek van het menselijk oog is ongeveer 45 graden. Dit komt in de fotografie overeen met de lensopening van een 50mm lens (in geval van full frame sensor)
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!