Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Beschouwingen

Compact Camera

Gemeen Lachje

Is het mogelijk om met een compactcamera topfoto's te nemen? Nee natuurlijk niet. De belangrijkste eigenschap van een compactcamera is dat hij compact is, licht is, en makkelijk mee te nemen. En daarbij moet een balans gezocht worden tussen deze compactheid en de kwaliteit.

Grote van de Lens

Digitale Compact camera's zijn uitgerust met lenzen die een korte brandpuntsafstand hebben. Dit is nodig omdat de sensor ook aanzienlijk kleiner is dan de afmeting van een 35mm film. Stel dat de sensor 4x kleiner is, dan heeft een 7 mm lens hetzelfde beeldhoek (FOV) als een 28 mm lens (4*7) op een 35mm film camera. De lenzen voor de compact camera zijn dus veel kleiner en dus veel goedkoper om te maken.

Scherptediepte

Een bijkomstigheid is dat door het gebruik van lenzen met een klein brandpuntsafstand, de scherptediepte veel groter is dan vergelijkbare digitale spiegelreflexcamera's of 35 mm film spiegelreflex camera's met hetzelfde gezichtveld (FOV).

Spiegelreflexcamera

Hetzelfde is van toepassing op de lenzen voor een digitale spiegelreflexcamera. Zij hebben een afbeeldingcirkel die kleiner is dan voor een traditionele 35 mm film omdat de sensor kleiner is. Hierdoor kunnen de verwisselbare lenzen aanzienlijk goedkoper zijn.

Digitale spiegelreflexcamera waarbij de sensor ongeveer net zo groot is als een 35 mm film worden "full frame" camera's genoemd. Een ander bekend formaat is APS-C, dit varieert per fabrikant een weinig, maar is ongeveer de helft van 35 mm "full frame" camera's.

Toch hebben de meeste spiegelreflexcamera voor zowel APS-C en Full-Frame dezelfde aansluiting. Pas dus op wat je koopt. In principe is het zo dat alle lenzen geschikt zijn voor APS-C, maar niet alle lenzen zijn geschikt voor full-frame!

Bediening

Vaak wordt wel gedacht dat een digitale compactcamera eenvoudiger te bedienen is dan een digitale spiegelreflex camera. Dit is echter geheel niet waar. Ook de spiegelreflex camera heeft een stand "automatisch". Het is dan slechts alleen een druk op de knop om de foto te maken. Vaak is het wel zo dat het menu van de compact camera klein is en er weinig ruimte is voor uitleg op het display. Vaak ook nog een menu in het Engels en niet in het Nederlands waardoor de oudere gebruiker vaak afhaakt. Helemaal niet nodig!

Samenvattend: Met een Compactcamera is het Makkelijk Fotograferen?

Niet Waar!. Een compactcamera is vooral compact (en meestal goedkoop). Om een compactcamera te maken gaat dit ten koste van de kwaliteit. Een kleine lens is minder lichtgevoelig dan een grote lens. Een kleine sensor is minder lichtgevoelig dan een grote sensor.

Vrijwel alle modellen camera's hebben een "automatische" stand waarin het toestel zelf een aantal keuzes maakt om tot het beste resultaat te komen.

Omdat compactcamera's in het onderste segment van de markt zoveel beperkingen hebben is het zeer zeker niet makkelijk fotograferen.

Gelukkig schijnt tijdens de vakantie vaak de zon en kunnen we toch redelijke foto's maken, want, licht heb je nodig bij compact camara's
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!