Macro-Fotografie
Introductie
Macro Versus Close-Up
Macro fotografie is een vorm van Close-Up fotografie. Er is pas sprake van macro fotografie zodra een 1:1 opname mogelijk is. Dus wanneer de sensor 18 mm breed is en een object van 18mm breed kan beeldvullend worden vastgelegd is er sprake van Macro fotografie.
Een lensfabrikant noemt zijn lens als gauw een "macro lens" maar dit heeft dan niets te maken met macro fotografie. Nikkon (Nikkor) noemt zijn macro lenzen "micro lenzen". Kijk dus altijd naar de kortste afstand waarop scherp gesteld kan worden.
Macro Stand Compact Camera
Op de compactcamera's zit vaak een "macro" stand dat vaak met een bloem symbool (tulpje) wordt aangegeven. In deze stand wordt een voorkeur gegeven voor het scherpstellen op korte afstand. Omdat een compactcamera een kleine sensor heeft kan gebruik worden gemaakt van lenzen met een kort brandpunt. Hierdoor kunnen vrij eenvoudig indrukwekkende foto's worden gemaakt.
Binnen Bereik van Iedereen
Vlinders zijn altijd een boeiend object. Probeer meer dan alleen de vlinder op de foto te krijgen!
Macro fotografie is in wezen zeer eenvoudig. De meeste compactcamera's beschikken reeds over indrukwekkende mogelijkheden en voor de spiegelreflexcamera's is er vaak al voor weinig geld een voorzetlens te kopen of zelfs een macrolens met de mogelijkheid tot 1:1 opnames.
Een andere mogelijkheid zijn tussenringen of te werken met een balg. Pas op, want de prijzen van balgen lopen erg uiteen.
Probeer een een paar macro foto's uit zou ik zeggen en laat u niet ontmoedigen! De foto hierboven (klik op de foto voor een vergroting) is genomen met een compactcamera uit 2001!
Andere Wereld
Met macrofotografie gaat er een geheel andere wereld open. Het geeft je een kijk op de objecten met zoveel details die niet met het blote ogen te zien zijn. Het is verrassend en als je eenmaal de smaak te pakken hebt weet je niet meer van ophouden.
Geringe Scherptediepte
Een lastig probleem is de geringe scherptediepte. Hoe korter de afstand, hoe kleiner de scherptediepte wordt. Om toch nog enige scherptediepte te behouden moeten de opnames met een kleine lensopening worden gemaakt. Een lange belichtingstijd is niet altijd mogelijk. Extra belichting wordt dus noodzakelijk. Er bestaan speciale macroflitsers (denk aan ringflitsers) die geschikt zijn om op een korte afstand een gespreid licht te geven.
Door de toename in populariteit van het filmen met een fototoestel en door de prijsreductie van de LED's is de continu verlichten met een video led lamp een prachtig alternatief voor de verlichting tijdens de macro fotografie.
Omdat bij Macro fotografie de scherptediepte gering is zal bij een kleine beweging van de camera's reeds het object buiten de focus vallen en onscherp worden weergegeven. Vaak wordt gekozen voor een opstelling waarbij camera en object in een vaste opstelling staan.
Met behulp van een "Macro Focusing Rail" heb je een goede controle over het scherpstellen. Een paar millimeter dichterbij of verderaf kunnen reeds veel verschil uitmaken. De duurdere rails voorzien in een gecontroleerde manier om de camera te positioneren in verschillende richtingen. Hierdoor heb je een goede controle over de compositie.
Voorbeeld van Macrofotografie
Onderstaand een voorbeeld van macrofotografie. De foto is niet 1:1 genomen en is in die zin geen macro opname maar eerder een close-up opname.
De compositie is erg belangrijk bij een macro opname omdat de scherptediepte gering is. In het voorbeeld zijn de distel en de citroenvlinder op gelijke afstand. Deze zijn dan ook beide scherp. Was de foto onder een iets andere hoek genomen dan was dit niet het geval geweest.
Een opname van een Citroenvlinder, de mannetjes zijn felgeel van kleur. De vrouwtjes zijn wit-groen van kleur. De citroen vlinder op deze foto moet dus een mannetje zijn. Boeiend is de tekening op de vleugels. Het lijkt precies op een blad, het is dus een goede camouflage. Klik op de foto voor een vergroting.
|