Documentaire Fotografie
Introductie
Definitie
Dit is Fotografie waarbij bij het vastleggen van het onderwerp, vaak een actuele gebeurtenis, de nadruk wordt gelegd op een nauwkeurige weergave van de feiten en de fotograaf een zo hoog mogelijke mate van objectiviteit aan de dag legt.
Objectief
De fotograaf moet niet in de verleiding komen om zijn beeld van de werkelijkheid in de documentaire fotografie te verwerken. Dat de stijl van fotograaf zichtbaar is lijkt mij duidelijk en dit is ook een aspect wat de ene documentaire van de andere onderscheid. Een goede documentaire geeft een objectief beeld.
Projectmatig
In tegenstelling tot nieuwsfotografie heeft een fotograaf wel de tijd om een foto te nemen en zal veelal projectmatig worden gewerkt.
Een documentaire maak je niet zomaar. Dit is een zaak van plannen, de lijn uitzetten (zoals op een story board) en de foto uitsneden bepalen. Sommige documentaire kunnen over een periode van 10 jaar of langer lopen.
Strekking
De strekking van Documentaire Fotografie kan zeer verschillende van aard zijn. Deze kan puur informatief (educatief) zijn maar kan ook beeldvormend of juist vermakelijk zijn.
De documentaire kan een beeld geven van politiek, wetenschappelijk, maatschappelijk of historische onderwerpen. Documentaires zijn vaak informatief van aard.
Stijl
De stijl van de documentaire kan ook zeer verschillen. Deze kan agressief en confronterend zijn, of, de fotograaf zoekt juist de contrasten op.
Vaak ontstaat een krachtige documentaire indien de fotograaf persoonlijk betrokken is bij het onderwerp.
Als fotograaf ben je vrij om het standpunt te bepalen. Hiermee kun je het beeld versterken. Een foto van een verkeerssituatie met het standpunt in de berm van de weg, of, een standpunt vanaf de bestuurders positie door de voorruit van de auto, zal zeer verschillend overkomen. In de laatste situatie zal de kijker zich eerder verplaatsen in de rol van de bestuurder.
Mockumentary
Hoewel niet zo zeer een term die in de fotografie wordt gebruikt wil ik deze toch gebruiken om een verschijnsel aan te geven die zeer frequent toegepast wordt op grafische images. In een Mockumentary wordt een onderwerp belicht zoals in een documentaire, maar waarin niets op daadwerkelijke feiten berust. Vaak is er sprake van parodie of satire.
De naam mockumentary is een portmanteau van de Engelse woorden to mock (ergens de spot mee drijven) en documentary (documentaire).
Het Mockumentary verschijnsel zien we vaak in foto's waarin de spot wordt gedreven met een bestaand onderwerp. Zo worden in deze mockumentaries zaken getoond die onwaar zijn en op geen enkel feit berusten. Het lijkt erop dat veel "fotografen" er plezier in vinden om foto's dermate te bewerken zodat een lachwekkende of spottende situatie ontstaat. Het kan beter ondergebracht worden in het hoofdstuk "kunst" want het eindresultaat heeft mijn inziens niets te maken met fotografie.
|