Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Filters

Grijs (ND)

Minder Licht

De functie van een grijsfilter is het terugbrengen van de lichtintensiteit.

Kleur Neutraal

Een grijsfilter van goede kwaliteit is kleur neutraal. Dit wil zeggen dat alle kleuren met een gelijke waarde teruggebracht worden waardoor er geen verschuiving van de kleur zal plaatsvinden.

Codering

Een grijsfilter met de waarde ND102 zal de lichtintensiteit met 2 stops verminderen. Dit betekent dat de hoeveelheid licht een factor 4 minder wordt. Indien de belichtingstijd zonder filter 1/2000s was dan zal hij met filter 1/500s bedragen.

De ND staat voor "Neutral Density" hetgeen niet meer betekend dan dat het filter over het gehele oppervlakte dezelfde demping heeft. Dit in tegenstelling tot een filter waarbij de demping niet gelijkmatig over het filter is verdeeld.

Minder Scherptediepte

Indien je foto's wil maken met minder scherptediepte dan zal de foto genomen moeten worden met een grote lensopening, dus met een klein diafragmagetal. Hierbij is het mogelijk dat je tegen de grens aanloopt van de camera en de sluitertijd niet kort genoeg kunt instellen. In dat geval kan je alleen een grijsfilter gebruiken om de hoeveelheid licht te verminderen zodat je toch opnames kunt maken met volledige lensopening met behoud van de geringe scherptediepte met als gevolg een mooie vervaging van de achtgrond (en voorgrond)

Inflitsen

Wanneer jouw camera geen High Speed Synchronisatie mogelijkheid heeft kun je niet flitsen bij sluitertijden die korter zijn dan 1/125s. Bij oude flitsers (en camera's) was deze waarde 1/60s. Met High Speed Synchronisatie is het mogelijk om ook bij sluitertijden korter dan 1/125s te flitsen. Met High Speed Synchronisatie heb je dus de mogelijkheid om in een zonnige omgeving de flits te gebruiken.

Door nu een grijsfilter te gebruiken zal de hoeveelheid licht worden gereduceerd waardoor opnames met 1/125s tijdens daglicht weer mogelijk worden.

Voorkeur Sluitertijd

Het komt voor dat een lange sluitertijd gewenst is. Dat kan onder situaties waarbij een langere sluitertijd het effect van beweging moet vastleggen. Denk hierbij aan sport foto's waarbij jezelf met het toestel meebeweegt om de achtergrond te "vegen" zodat de effect van snelheid wordt versterkt.

Ook kan het handig zijn indien een waterval wordt gefotografeerd. Hierbij kan het gewenst zijn om een lange opname tijd te wensen. Dit zijn altijd buitenopname en een korte sluitertijd laat niet zien dat het water stroomt. Het kan wel eens zo zijn dat met de kleinste diafragmaopening de sluitertijd nog steeds niet lang genoeg is. Hierbij is een grijsfilter handig om de hoeveelheid licht te beperken zodat de opname met langere sluitertijden kan worden gemaakt. Daarvoor is een sluitertijd nodig van minimaal 1/15s - 1/8s en dit kan alleen in combinatie met een grijsfilter. Afhankelijk van de soort waterval kan zelfs een sluitertijd tot 1s gewenst zijn voor het mooiste effect.

Diafragma Kan Toch Kleiner

Ja dat is waar, sommige lenzen staan toe om te kiezen voor een zeer kleine lensopening. Maar dit gaat ook ten koste van de resolutie van de opname. Een lens kan het beste ingesteld worden op een aantal stops (2 of 3) onder zijn maximale lensopening.

Wil je dus alles uit je lens halen wat mogelijk is dan zul je toch een aantal grijsfilters moeten hebben!.




 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!