Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

99% Succesvol Fotograferen

Wat Moet Ik Doen Om 99% Succes Te Hebben

De regels van de beginnende fotograaf toepassen plus de onderstaande regels. Niets meer en niets minder. Niets overslaan tijdens het lezen, alles snappen en uitproberen. Dat is een must! Wat denk je, had je ooit leren schrijven als je 6 jaar lang naar het alfabet was blijven staren?

Scene Selection

Op de meeste digitale camera's zit heb je mogelijkheid om afhankelijk van het onderwerp een instelling te kiezen (Engels = Scene Selection). Vaak zijn instellingen mogelijk voor Portret, Landschap, Macro en Sport.

Portret

Portret (Engels = Portrait) - de camera zal kiezen voor een kleinere scherptediepte (de achtergrond wordt wazig) en warme kleuren zodat de huid zachter (warmer) overkomt. Vaak zal de scherpstelling ook rekening houden met de compositie van de foto. Soms wordt de opname expres een beetje wazig gemaakt.

Maak je een foto van een groep mensen dan is dit geen portretfotografie. Het is een groepsfoto en het toestel kan het beste op de automatische stand blijven staan!

Landschap

Landschap (Engels = Landscape) - hierbij wordt gekozen voor een grote scherptediepte en een voorkeur voor scherpstelling op de achtergrond. Soms worden ook de kleuren wat zwaarder aangezet (hogere kleur verzadiging).

Maak je een foto van je tuin of van je kinderen die spelen op een grasweide dan is dit geen landschapsfotografie. Het object bevindt zich niet op grote afstand en het toestel kan het beste op de automatische stand blijven staan!

Macro

Macro - de camera heeft een voorkeur voor scherpstelling op korte afstand. Mocht je een mogelijkheid hebben voor flitsen tijdens een macro opname houd er dan rekening mee dat de lens (en de zonnekap) het beeld gedeeltelijk afschermt waardoor de schaduw van de zonnekap zichtbaar wordt.

Sport

Sport, ook wel actie stand (Engels = Sport Action) - er wordt een korte sluitertijd gebruikt. Dit is alleen mogelijk indien er voldoende licht is. Tegenwoordig kunnen de camera’s zien of dat objecten naar je toe of van je af bewegen. Er kan dan worden gekozen voor een continu focus mode.

De meeste digitale camera's zullen gaan scherpstellen wanneer de "afdrukknop" half wordt ingedrukt. Pas als er doorgedrukt wordt zal er meteen een opname worden gemaakt zonder de vertraging van het scherpstellen. Maak hiervan gebruik bij sport opnames.

Nachtopname

Nachtopnames (Engels = Night) - bij de meeste camera's zal in deze instelling de flits niet worden gebruikt en het karakter van een nacht situatie blijven behouden. Soms is er ook een mogelijkheid om een portretopname te maken te maken tijdens avond/nacht omstandigheden. In dat geval zal de camera kiezen voor flitsen en een langere belichtingstijd. De flits is voor de persoon op de voorgrond, de langere sluitertijd is voor juiste belichting van de nachtachtergrond (die kan natuurlijk nooit belicht worden door een flits die praktisch maar een bereik heeft van maximaal 5 meter).

Zonsondergang

Zonsondergang (Engels = Sunset) - de camera zal niet flitsen en kiezen voor een langere belichtingstijd. Een ander, niet onbelangrijk aspect, heeft te maken met de kleurbalans. De camera zal in auto stand proberen de kleurbalans neutraal te maken. Tijdens zonsondergang wil je wel de rode gloed, de sfeer, van de zonsondergang behouden. De camera zal in de "zonsondergang" instelling de rode gloed niet corrigeren.

Andere Instellingen

Voor de rest laat je alle andere instellingen op de standaard waarde staan! Als je niet weet wat een instelling aan de opname verandert maak er dan geen gebruik van. Onlangs had ik weer een toestel die volgens de gebruiker op was, hij was versleten. Alle foto's waren blauw van kleur. Oorzaak: de handmatige witbalans was gekozen en deze stond geheel verkeerd. Dus even kleurbalans instelling op auto gezet en alles was weer goed. 

Of de gebruiker dit nou leuk vond weet ik niet, hij keek teleurgesteld en had zich waarschijnlijk ingesteld op een nieuwe camera. 

Laatste Belangrijke Tip

Het is belangrijk om te weten dat er zoiets bestaat als een "ontspanvertraging". Dit wil zeggen dat de camera even de tijd nodig heeft om focus en de belichting juist in te stellen voordat de foto wordt vastgelegd. Het is bij de meeste camera's zo dat bij het half indrukken van de "ontspanner" (afdrukknop) de scherpstelling en lichtmeting wordt uitgevoerd maar dat de foto nog niet wordt vastgelegd. Pas bij het geheel indrukken van de afdrukknop wordt de foto vastgelegd en dan dus zonder vertraging. Hierdoor zult u juist het belangrijke moment niet missen.

Iets dergelijks geldt ook voor uw flitser. Heeft u zojuist een foto met flits genomen dat moet deze eerst zich weer opladen voor de volgende foto. Dit kan 5 seconde duren. In deze tijd kunt u dus geen foto met flits nemen. Houdt hier rekening mee. Vaak zit er op het toestel een indicatie dat de flits weer opgeladen is.

Met deze laatste twee tips moet 99% succes verzekerd zijn!
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!