Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Problemen

Standpunt

Een Standpunt Kiezen

Eigenlijk is er geen vaste regel. De positie van de fotograaf ten opzichte van het object kan ook bewust worden aangepast om een effect te creŽren. Bij fotograferen met een lens met een zeer klein brandpuntsafstand (groothoeklens) zal er "vervorming" van het beeld optreden. Door zeer dicht op het voorwerp te gaan staan zal met een groothoeklens een vertekend beeld ontstaan. Dit kan opzet van de fotograaf zijn om een element in het beeld te versterken.

Natuurlijk Beeld

Ons menselijk oog komt overeen met een brandpuntsafstand van ongeveer 50mm. Lenzen die een kleiner brandpunt hebben noemen we groothoeklenzen en lenzen met een groter brandpunt noemen we een telelens.

De opname die met name met een groothoeklens worden genomen komen onnatuurlijk over. Hierbij is de afbeelding over een grotere hoek genomen dan ons eigen oog ooit kan waarnemen. Deze beelden hebben een correctie nodig.

Perspectief

Wanneer een hoger gebouw wordt vastgelegd terwijl het standpunt van de fotograaf te dicht bij het gebouw is ontstaat er een onnatuurlijke vertekening die beter achteraf aangepast kan worden. Bij onderstaand voorbeeld wilde ik de tempel recht op de foto zetten maar ik had geen mogelijkheid om verder naar achteren te gaan.

Foto van tempel met perspectief vertekening

Foto met een onnatuurlijke vertekening. Het standpunt was te dichtbij. De onderkant van de tempel is in verhouding te breed.


Foto tempel met perspectief vertekening gecorrigeerd

Dezelfde foto van de tempel met een correctie. Het "verdwijnpunt aan de bovenkant is als het ware opgeheven als gevolg van de correctie.

Kleine Correctie

Tijdens het fotograferen van een aantal panelen op een laat 18de eeuwse kerk kon ik geen ideaal standpunt kiezen. De panelen zaten rond de 7-8 meter hoog. Het was niet mogelijk om een redelijke afstand te kiezen en ook niet mogelijk om een standpunt te kiezen recht tegenover de panelen.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de foto's wat ruimer te nemen en thuis te corrigeren. Tevens heb ik de helderheid van de panelen nog iets opgehaald. Het toestel stond op automatisch en ging van 18% grijs uit waardoor de overwegend helder getinte foto te donker was geworden.

Vertekend beeld als gevolg van ongunstig standpunt. Foto met perspectief correctie

Foto met perspectief vertekening. Tevens te donker als gevolg van automatische lichtmeting.
 

In deze correctie zit geen perspectief meer in. Alle lijnen lopen zuiver horizontaal of verticaal.

Wat is Mogelijk

Onderstaand voorbeeld heb ik gemaakt om te laten zien wat mogelijk is en om te begrijpen wat de perspectiefcorrectie precies doet. Ik heb bewust een foto genomen vanuit een ongebruikelijk standpunt.

Vervolgens heb ik met Paint Shop Pro (versie 13) de "perspectiefcorrectie" functie gebruikt om de afbeelding recht te trekken. Hierdoor lijkt het net ofdat het schilderij recht van voren is gefotografeerd.

Foto van schilderij met sterke vertekening

Foto met een sterke perspectief vertekening.


Na toepassing van de Perspectiefcorrectie functie van PaintShopPro

De afbeelding na toepassing van "Perspectiefcorrectie" functie.

Tip

Indien je vermoed dat een perspectief correctie nodig is heb je extra ruimte nodig. Zorg er daarom voor dat de foto niet te krap is genomen; zorg voor voldoende speelruimte rondom het object!


 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!