Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Compressie

Onwaarheden

Opsomming

In deze sectie een opsomming van onwaarheden rondom compressie. Ik heb besloten ze maar eens vast te leggen. Iedere keer als ik weer ik tegenkom zal ik het aan de lijst toevoegen.

JPEG Opnieuw Als JPEG Opslaan

Ik ben het nu verschillende keren tegenkomen: de JPEG compressie zou cumulatief zijn en iedere keer als hij toegepast wordt zou de kwaliteit van de foto achteruit gaan.

Dit is niet waar!

Ik heb een paar testjes gedaan en na een groot aantal keren de JPEG compressie toepassen, keer op keer, deed totaal geen afbruk aan de kwaliteit van de foto. Ik heb de test gedaan met verschillende compressie waarden en met verschillende instellingen van de Chroma-subsampling maar er trad geen verslechtering van het de kwaliteit op en de bestandsgrootte bleef ongewijzigd.

Comprimeren (zippen)

Omdat foto's relatief veel ruimte in beslagnemen wordt gedacht dat het comprimeren (zippen) van "mappen met JPEG bestanden" of bestanden zelf een opslagruimte winst zou opleveren op uw computer.

Dit is niet waar!

Let wel, ik ga ervan uit dat de foto's opgeslagen zijn in JPEG formaat. Een foto die in JPEG formaat wordt opgeslagen is namelijk reeds zodaning gecomprimeerd zodat het zippen nagenoeg geen ruimte opleverd.

Ik heb een testje gedaan met 10 foto's.

Opslagen als:GrootteFysiek Grootte op schijf
10 foto's20.537.510 bytes20.557.824 bytes
Gezipped20.486.396 bytes20.488.192 bytes
7z20.557.468 bytes20.557.824 bytes

Het hele kleine beetje winst die zippen geeft is marginaal. Wanneer je heel veel kleine foto's hebt (<4000 bytes per stuk) dan levert zippen wel meer winst op. Dit komt omdat ieder bestand in een veelvoud van vaste "blokken" wordt opgeslagen op de disk. Wordt er dat geval gezipt, dan wordt de zipfile als 1 grote file op de disk geschreven waardoor dit veel efficienter kan.

Een opmerkelijk resultaat wordt verkregen met 7z (een freeware programma om bestanden mee te comprimeren). Deze levert een filesize op die groter is maar gebruikt gelukkig niet meer schijfruimte als de jpeg bestanden.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!